Sposób przygotowania:
„Tort” z kurczaka
1 jajko ubić i zmieszać z 1dl mleka oraz czosnkiem w proszku i solą, moczyć w tym bułki. Garnek lub tortownicę wyłożyć po brzegi folią aluminiową, naokoło położyć namoczone kromki bułki. Ugotowane w rosole mięso i podroby oddzielić od kości i zmielić w maszynce. Słoninę drobno pokrojoną usmażyć, odlać część wytopionego tłuszczu i dodać olej, na którym startą cebulę i posiekane grzyby dusić pod przykryciem 4-5 minut. Dodać drobno posiekaną pietruszkę, wymieszać, zalać rosołem i gotować. Zdjąć z ognia i dodać zmieszane 1 żółtko z 0.5 dl mleka, na koniec dodać ubitą pianę. Wlać tę masę do naczynia wyłożonego kromkami i piec 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku, odstawić na 5-10 minut i ostrożnie wyjąć.