Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

„Tort” z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać np. z kefirem z dodatkiem posiekanego szczypiorku.

„Tort” z kurczaka

Składniki:

„Tort” z kurczaka

 

  • (2 porcje):
  • 1 kurczak (może być bez udek i piersi)
  • 8-10 cienkich kromek bułki paryskiej
  • 10 dag grzybów
  • 1 cebula
  • 5 dag słoniny przerośniętej mięsem
  • 2 jajka
  • 1,5 dl mleka
  • 1 dl rosołu z kury
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • Sól i czosnek w proszku do smaku

 

Sposób przygotowania:

„Tort” z kurczaka
1 jajko ubić i zmieszać z 1dl mleka oraz czosnkiem w proszku i solą, moczyć w tym bułki. Garnek lub tortownicę wyłożyć po brzegi folią aluminiową, naokoło położyć namoczone kromki bułki. Ugotowane w rosole mięso i podroby oddzielić od kości i zmielić w maszynce. Słoninę drobno pokrojoną usmażyć, odlać część wytopionego tłuszczu i dodać olej, na którym startą cebulę i posiekane grzyby dusić pod przykryciem 4-5 minut. Dodać drobno posiekaną pietruszkę, wymieszać, zalać rosołem i gotować. Zdjąć z ognia i dodać zmieszane 1 żółtko z 0.5 dl mleka, na koniec dodać ubitą pianę. Wlać tę masę do naczynia wyłożonego kromkami i piec 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku, odstawić na 5-10 minut i ostrożnie wyjąć.