misiuka

misiuka

Kucharz
[Przepisów: 18]

Puszysty sernik

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Puszystosc senika i delikatny waniliowy smak, lekko slodki, po prostu niebo w gebie, ma sie wrazenie ze sie je snieg.

Puszysty sernik

Składniki:

Puszysty sernik

 

  • 500g sera ricotta
  • 1 szklanka mleka
  • 35g masla
  • 3 lyzki maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (15g)
  • Laska wanilii ( lub aromat waniliowy)
  • 100g ciasteczek, u mnie kruche maslane

 

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik
Podgrzac piekarnik do 170°. Skruszyc ciasteczka. Wylozyc tortownice papierem do pieczenia i to bardzo dokladnie bo ciasto jest plynne. Moja tortownica ma srednice ok 20cm i ciasto siegalo prawie po brzegi. Wysypac skruszone ciasteczka na spod i ubic je troche.
Teraz ciasto. Miksujemy wszystko oprocz bialek, tzn ser, maslo, mleko, zoltka, cukier , make i ziarenka z wyskrobanej laski wanilii. Ubijamy bialka na sztywno i dodajemy do wczesniej wymieszanej masy, bardzo delikatnie.
Wlac serowa mase na przygotowany uprzednio spod z ciasteczek I piec 65min. Zostawic w piekarniku, az do ostygniecia . Jesli sernik za bardzo sie pali z gory, przykryc tortownice papierem aluminiowym.
Jak ciasto ostygnie wlozyc do lodowki, najlepiej na cala noc.
Dla tych co lubia polewy, tak jak moje lobuziaki. Zrobilam polewe czekoladowo-malinowa, lustrzanke, choc ten efekt lustrzany nie jest do konca osiagniety, sernik jest popekany i ma nierowne boki, za to smak jest czekoladowo-kwaskowy, smaczniutki.