mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Tort z migdałami i wiśniami z kompotu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny tort - polecam serdecznie

Tort z migdałami i wiśniami z kompotu

Składniki:

Tort z migdałami i wiśniami z kompotu

 

 

Sposób przygotowania:

Tort z migdałami i wiśniami z kompotu
Zimne masło posiekać, wymieszać z mąką, cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Zrobić dołek, wsypać kakao, dodać żółtko, mleko, skórkę cytrynową i szybko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1godzinę. Piekarnik rozgrzać do 180stopni. Formę do tortu wyłożyć papierem do pieczenia, 2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę zahaczając o boki. Na spodzie ułożyć wiśnie. Rozwałkować resztę ciasta, rozłożyć na owocach, polać rozpuszczonym masłem, posypać cukrem, pokruszonymi migdałami. Wstawić do piekarnika i piec 50minut. Wyjąć, ostudzić i podawać.