Sposób przygotowania:
Tort z owocami i czekoladą
Mąkę przesiewam do miski. Jajka wybijam do miski, ucieram je z cukrem, po czym dodaję olej. Do masy dodaję mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i całość ucieram. Przygotowaną masę przelewam do formy, po czym wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 C i piekę przez 40 minut. Kiedy upieczony biszkopt wystygnie przekrawam go. Każdy z krążków skrapiam sokiem z cytryny połączonym z wódką, po czym dolny krążek smaruję śmietaną ubitą z cukrem waniliowym. Na warstwę bitej śmietany kładę pokrojone brzoskwinie, banana i pomarańcze. Następnie przykrywam całość drugim krążkiem biszkoptu i nakładam warstwę bitej śmietany i owoców. Całość posypuję startą na tarce czekoladą. Przygotowany tort wstawiam do lodówki na 3 godziny, po czym kroję go na porcje.
marietta