jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort z razowego chleba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

tort z razowego chleba, doskonały dla wszystkich

Tort z razowego chleba

Składniki:

Tort z razowego chleba

 

  • 8 jajek
  • 25 dag cukru
  • 16 dag startego przesianego razowego chleba
  • 2 dag masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • MASA:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 kostka margaryny palma
  • sok i skórka otarta z cytryny
  • DO NASĄCZENIA:
  • 1 szklanka herbaty
  • 1/2 szklanki cukru
  • plasterki cytryny- kilka sztuk
  • zapach arakowy

Sposób przygotowania:

Tort z razowego chleba
Żółtka utrzeć z cukrem i 4 łyżkami zimnej wody, ubić pianę z białek. Do utartych żółtek wsypać przesiany razowy chleb. wyłożyć ciasto do dużej tortownicy. Od razu wstawić do upieczenia. Wystudzić upieczony ciemny biszkopt w tortownicy, a następnie przekrajać dwa razy. MASA; Jajka z cukrem ubić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą, a gdy masa zgęstnieje zestawić i jeszcze ubijać do wystudzenia. Utrzeć masło, dodawać po łyżce masy jajecznej, dalej ucierać. Na końcu dodać do masy sok i otartą skórke z cytryny oraz kilka kropli zapachu arakowego. Nasączyć biszkopty płynem przygotowanym z herbaty, cukru i cytryny. Smarować biszkopty ciasta masą, skłądać. Obłożyć wierzch i boki tortu masą, udekorować. Tort wstawić do lodówki do lepszego stężenia.