Sposób przygotowania:
Tort z razowego chleba
Żółtka utrzeć z cukrem i 4 łyżkami zimnej wody, ubić pianę z białek. Do utartych żółtek wsypać przesiany razowy chleb. wyłożyć ciasto do dużej tortownicy. Od razu wstawić do upieczenia. Wystudzić upieczony ciemny biszkopt w tortownicy, a następnie przekrajać dwa razy. MASA; Jajka z cukrem ubić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą, a gdy masa zgęstnieje zestawić i jeszcze ubijać do wystudzenia. Utrzeć masło, dodawać po łyżce masy jajecznej, dalej ucierać. Na końcu dodać do masy sok i otartą skórke z cytryny oraz kilka kropli zapachu arakowego. Nasączyć biszkopty płynem przygotowanym z herbaty, cukru i cytryny. Smarować biszkopty ciasta masą, skłądać. Obłożyć wierzch i boki tortu masą, udekorować. Tort wstawić do lodówki do lepszego stężenia.