slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Tort z różnymi masami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mój pomysł na pyszny i niezbyt słodki tort. Zrobiłam do niego trzy masy które idealnie uzupełniają się smakowo.

Tort z różnymi masami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z różnymi masami

 

 

  • masa 1:

 

  • 300 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru

 

  • masa:
  • 1 szkl śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 op. bitej śmietany w proszku

 

  • masa czekoladowa:

 

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1/4 szkl śmietanki 30%
  • 1 łyżka oleju kokosowego

 

  • dekoracja:

 

  • kuleczki cukrowe

 

  • tortownica śr. 28

Sposób przygotowania:

Tort z różnymi masami
Biszkopt:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier małymi porcjami cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy łyżką.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki tortownicy powinny pozosytać suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni- na złoty kolor. Po tym czasie studzimy biszkopt i już zimny przekrajamy na trzy części.

Masa 1:

1 szkl mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Wlewamy budyń do gotującego się mleka i mieszamy. Gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy do łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając.

Do tortownicy w której piekł się biszkopt wkładamy 1 blat ciasta, wykładamy krem budyniowy, wyrównujemy i układamy na kremie 2 blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki.

Masa 2:

Zimną śmietankę ubijamy na sztywną masę z cukrem, na koniec wsypujemy śmietankę w proszku i chwilę razem ubijamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i na 2 blat wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i układamy na niej ostatni blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ponownie ciasto do lodówki.

Masa czekoladowa:

Obie czekolady razem ze śmietanką i olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy cały czas mieszając i polewamy ciasto. Rozprowadzamy krem na całej górze tortu i dekorujemy kuleczkami cukrowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień.

Kąpiel wodna:

Na gaz stawiamy garnek z małą ilością wody. Przykrywamy miseczką ale tak aby nie dotykała wody. Do miseczki wkładamy czekoladę, śmietankę i olej. Czekolady rozpuszczą się od gorącej pary wodnej unoszącej się z gotującej wody. Należy mieszać roztapiającą się czekoladę.
Tort z różnymi masami
Tort jeszcze przed poporcjowaniem na kawałki

Tagi:

ciasta torty krem