Sposób przygotowania:
Tort z różnymi masami
Biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier małymi porcjami cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy łyżką.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki tortownicy powinny pozosytać suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni- na złoty kolor. Po tym czasie studzimy biszkopt i już zimny przekrajamy na trzy części.
Masa 1:
1 szkl mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Wlewamy budyń do gotującego się mleka i mieszamy. Gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy do łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając.
Do tortownicy w której piekł się biszkopt wkładamy 1 blat ciasta, wykładamy krem budyniowy, wyrównujemy i układamy na kremie 2 blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki.
Masa 2:
Zimną śmietankę ubijamy na sztywną masę z cukrem, na koniec wsypujemy śmietankę w proszku i chwilę razem ubijamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i na 2 blat wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i układamy na niej ostatni blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ponownie ciasto do lodówki.
Masa czekoladowa:
Obie czekolady razem ze śmietanką i olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy cały czas mieszając i polewamy ciasto. Rozprowadzamy krem na całej górze tortu i dekorujemy kuleczkami cukrowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień.
Kąpiel wodna:
Na gaz stawiamy garnek z małą ilością wody. Przykrywamy miseczką ale tak aby nie dotykała wody. Do miseczki wkładamy czekoladę, śmietankę i olej. Czekolady rozpuszczą się od gorącej pary wodnej unoszącej się z gotującej wody. Należy mieszać roztapiającą się czekoladę.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier małymi porcjami cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy łyżką.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki tortownicy powinny pozosytać suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni- na złoty kolor. Po tym czasie studzimy biszkopt i już zimny przekrajamy na trzy części.
Masa 1:
1 szkl mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Wlewamy budyń do gotującego się mleka i mieszamy. Gotujemy przez chwilę cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy do łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając.
Do tortownicy w której piekł się biszkopt wkładamy 1 blat ciasta, wykładamy krem budyniowy, wyrównujemy i układamy na kremie 2 blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ciasto do lodówki.
Masa 2:
Zimną śmietankę ubijamy na sztywną masę z cukrem, na koniec wsypujemy śmietankę w proszku i chwilę razem ubijamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i na 2 blat wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i układamy na niej ostatni blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ponownie ciasto do lodówki.
Masa czekoladowa:
Obie czekolady razem ze śmietanką i olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy cały czas mieszając i polewamy ciasto. Rozprowadzamy krem na całej górze tortu i dekorujemy kuleczkami cukrowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień.
Kąpiel wodna:
Na gaz stawiamy garnek z małą ilością wody. Przykrywamy miseczką ale tak aby nie dotykała wody. Do miseczki wkładamy czekoladę, śmietankę i olej. Czekolady rozpuszczą się od gorącej pary wodnej unoszącej się z gotującej wody. Należy mieszać roztapiającą się czekoladę.