Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Tort za wieloletnią pracę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tort dla pracowników, odchodzących na emeryturę

Tort za wieloletnią pracę

Składniki:

Tort za wieloletnią pracę

 

  • 9 szt jajka
  • 9 łyżek cukier
  • 1/2 łyżeczki ocet
  • 9 łyżek mąka
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  • olejek rumowy do nasączenia ciasta
  • sok ze świeżej cytryny do nasączenia ciasta
  • spirytus 95% do nasączenia ciasta
  • 2 opak sernik na zimno,ale nie błyskawiczny
  • 1,20 l mleko
  • 0,80 l przegotowana letnia woda osłodzona

Sposób przygotowania:

Tort za wieloletnią pracę
BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę na sztywno w trakcie ubijania dodać cukier, żółtka, ocet a na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Piec 35 minut w 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 placki. Biszkopt piec na blasze prostokątnej. KREM Sernik na zimno przygotować według przepisu na opakowaniu. PONCZ Woda, spirytus, sok z cytryny, olejek rumowy, wszystko dobrze wymieszać, dobrze nasączyć placki. Placek nasączyć na to nałożyć krem. Wierzch ciasta nasączyć, na to krem, cały tort nasmarować kremem wymieszanym z zielonym barwnikiem spożywczym. Tort udekorować według swojego uznania. Jeść dopiero następnego dnia