jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort ze śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wspaniały tort ze śmietaną na większe okazje

Tort ze śmietaną

Składniki:

Tort ze śmietaną

 

  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag mąki kartoflanej
  • 7,5 dag maku
  • 1 galaretka porzeczkowa
  • 2 listki białej żelatyny
  • 2 bite śmietany po 25 dag
  • 8 łyżek ajerkoniaku
  • 3 łyżki borówek z soku
  • 3 dag pistacji
  • pergamin

Sposób przygotowania:

Tort ze śmietaną
CIASTO BISZKOPTOWE:

Oddzielić żółtka od białek. Białko z 4 łyżkami zimnej wody ubić na sztywno dosypując cukier oraz cukier waniliowy. Wymieszać z żóltkami. Zasypać przez sitko mąką, proszkiem do pieczenia i mąką kartoflaną. Ubijając ostrożnie dodawać mak. Ciasto włożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 28 cm. Masę biszkoptową rozsmarować.

Całość piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stop. C.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić, wyjać z formy, dwukrotnie przekroić. na najniższą warstwę ciasta położyć lekko przestudzoną galaretkę porzeczkową, schłodzić do zastygnięcia. Przykryć drugą warstwą. Przygotować żelatynę. Ubić na sztywno 25 dag śmietany. Dodać żelatynę i 5 łyżek ajerkoniaku. Śmietanę z ajerkoniakiem rozsmarować na drugiej warstwie i schłodzić przez 1 godzinę. Zdjąć obrecz tortownicy. Trzecią warstwę ciasta biszkoptowego nałożyć na śmietanę z ajerkoniakiem. Resztę śmietany ubić na sztywno. na tort zużyć 3/4 śmietany. Resztą przyozdobić wyciskając małe kółka brzegi tortu, na środku wycisnąć z kremu śmietankowego duże koło. Borówki odsączyć, kółka ze śmietany wypełnić resztą ajerkoniaku, ułożyć w nich borówki. Pistacje drobno posiekać. Posypać wierzch i boki tortu.

Tagi:

jajko jajka mak