haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Tortilla chili con carne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Meksykańska tortilla z włoskim farszem, a wszystko zrobione w polskiej kuchni :)

Tortilla chili con carne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tortilla chili con carne

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • surówka z czerwonej fasolki
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • kmin rzymski
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 opakowanie (6 sztuk) tortilli
  • 1/2 szklanki sosu czosnkowego

 

 

Sposób przygotowania:

Tortilla chili con carne
Cebulę obrać, umyć pokroić w kostkę, piersi z kurczaka drobniutko pokroić w zapałki, podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie dodać przecier i fasolę, dusić jeszcze chwilkę, mieszając. Jeśli potrzeba dodać jeszcze trochę wody. Placek tortilli odgrzać w mikrofalówce 30 sekund (można tez zawinąć w folię i podpiec w piekarniku, lub podsmażyć na patelni) Na środek ciepłego placka ułożyć chili con carne i surówkę, zawinąć rożek. Podawać z sosem czosnkowym..
Tortilla chili con carne
Etap 1
Tortilla chili con carne
Etap 2
Tortilla chili con carne
Etap 3