jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tortille z jajkiem i pomidorową salsą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

To pyszny pomysł na smaczne i szybkie śniadanie. Tortille tak podane mogą stanowic także pyszną ciepłą przekąskę. Polecam!!!

Tortille z jajkiem i pomidorową salsą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tortille z jajkiem i pomidorową salsą

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 2 gotowe tortille,
  • 2 pomidory,
  • 100 g ulubionej wędliny w kawałku,
  • 1 duża cebula,
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Ser żółty do oprószenia ,
  • Świeże listki bazylii do podania

 

Sposób przygotowania:

Tortille z jajkiem i pomidorową salsą
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Między czasie pomidory kroimy w kostkę , a następnie dokładamy je do gotowej cebuli. Razem smażymy około 10 minut. Doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia. Wędlinę kroimy w kostkę. Na przygotowanych plackach układamy przygotowaną salsę pomidorową. Nakładamy ją widelcem, lub łyżka cedzakową by odsączyć nadmiar soku. Układamy je, tworząc okrąg. Na pomidorach układamy wędlinę. W środek wbijamy jajko. Oprószamy go świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Całość zapiekamy około 15 minut do ścięcia się jajka. Tuż przed końcem tortille posypujemy startym serem.
Tortille z jajkiem i pomidorową salsą
Zakupiona wędlinę kroimy w kostkę lub drobne paseczki
Tortille z jajkiem i pomidorową salsą
pokrojona w kostkę cebulę rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pomidory
Tortille z jajkiem i pomidorową salsą
Przysmażona masę pomidorową układamy wokół tortilli
Tortille z jajkiem i pomidorową salsą
W środek wybijamy jajko. pieczemy do ścięcia się jajka