Sposób przygotowania:
Tortowy przekładaniec
BISZKOPT:Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie po 1 żółtku, na końcu wodę, całość miksować kilka minut.Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do piany, delikatnie wymieszać.Piec 25 minut w 180 stopniach.Można sprawdzić patyczkiem. CIASTO BEZOWE:Do tego ciasta użyłam zamrożonych białek, które zostaję dość często np z drożdżówki, czy ciasta kruchego.Białka ubić, dodać cukier, miksować kilka minut, dodać mąkę z proszkiem, oraz wiórki kokosowe.Piec 20 minut w 180 stopniach. MASA I: Cukier i c.waniliowy, margarynę i 3/4 szklanki mleka zagotować, dodać obie mąki rozrobione w 1/4 szklanki mleka.Mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować kilak minut.Tę masę wylewa się na ciasto ciepłą. MASA II:Masło otrzeć na puch, dodawać po łyżce masy kajmakowej.Ja kupiłam gotową o smaku orzechów laskowych. SPOSÓB PRZEKŁADANIA:biszkopt kroimy na połowę, dolną cześć przekładamy do wyłożonej papierem blaszki, wylewamy masę nr I, na nią układamy ciasto bezowe, kolejna warstwa to 3/4 masy nr II, druga połowa biszkoptu i 1/4 masy nr II. Wierzch ciasta należy czymś udekorować, można posypać wiórkami.Ja zdjęłam z biszkoptu wierzchnią, zarumienioną skorupkę, wysuszyłam ją w piekarniku, przetarłam przez sitko i posypałam ciasto, dodatkowo odrobinę wiórków.