niki_ala

niki_ala

Kucharz
[Przepisów: 14]

Toskańska zupa cebulowa lekko spolszczon

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja wersja włoskiej zupy ( wszystkim smakowała).

Toskańska zupa cebulowa lekko spolszczon

Składniki:

Toskańska zupa cebulowa lekko spolszczon

 

  • Składniki na zupę dla 4 osób:
  • 5 dkg surowego boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 cebule pokrojone w cienkie prąszki
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 4 kromki chleba, lub 6 ziemniaków
  • 5 dkg masła
  • 7,5 dkg żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Toskańska zupa cebulowa lekko spolszczon
Kostki boczku podsmażyć przez 4 minuty na dużej patelni aż do uzyskania brązowego koloru. Następnie wyjąć z patelni i odstawić.Patelnię polać oliwą, umieścić na niej cebulę i czosnek i usmażyć na dużym ogniu przez 4 minuty. Następnie zmniejszyć płomień, przykryć patelnie i dusić jeszcze przez 15 minut aż do całkowitej karmelizacji warzyw.Dodać wywar warzywny lub mięsny i zagotować. Zmniejszyć płomień i mieszankę cebulową gotować jeszcze przez 10 minut.Jeżeli wybieramy opcję zupy z grzankami to kromki chleba prażymy na gorącym grillu przez 2-3 minuty aż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Posmarować masłem, nałożyć ser i pokroić na nieduże kawałki.Jeżeli wybieramy opcję zupy z ziemniakami to obieramy je, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do mieszanki cebulowej, a potargowany ser dodajemy przy podaniu do każdej porcji.Podsmażony boczek dodać do zupy i doprawić pieprzem i solą. Podawać przyprawione porcje grzankami albo serem. Polecam i życzę smacznego!!