Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Totalne fusion kurczakowe wg Buni:

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Uwielbiam łączenie smaków z różnych kuchni .Ciekawi mnie jak posmakują nasze rodzimy produkty w zestawieniu z przyprawami z odległych miejsc

Totalne fusion kurczakowe wg Buni:

Składniki:

Totalne fusion kurczakowe wg Buni:

 

  • 2 piersi z kurczaka ( pojedyncze )
  • 6 średnich ogórków gruntowych
  • 2 łyżki oleju z pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki miodu płynnego
  • 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
  • 1 łyżeczka Sosu chili ( Kieleckiego )
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszu trawy cytrynowej
  • 1 łyżka Fixu ,, Kurczak po hawajsku " Knorra
  • 1/4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Totalne fusion kurczakowe wg Buni:
Na patelnię wlać olej , miód , sos chili i Sambal Oelek - wymieszać .Zagotować .W sosie układać połówki ogórków i smażyć na małym gazie tak by miód zmieszany z przyprawami karmelizował się na ogórkach .Delikatnie przewracać tak by ogórki .Po 3 minutach smażenia podlać kilkoma łyżeczkami naparu z trawy cytrynowej i poczekać aż płyn odparuje . Przewrócić ogórki i wlać jeszcze 2-3 łyżki naparu. Znów odparować płyn. Po tym czasie ogórki powinny być jeszcze w miarę jędrne a jednocześnie ,, szkliste " i przejść smakiem przypraw.
Rozgrzać patelnię grillową , posmarować ją delikatnie olejem ( pędzelkiem ) i piec na niej mięso z obu stron ( po 5 z każdej ) aż się zrumieni , potem skropić mięso resztą naparu z trawy cytrynowej i przykryć pokrywką tak by była uchylona lekko - dusić 10 minut . Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest już dobrze usmażone ( jeśli trzeba jeszcze dosmażyć ).
Podawać z ryżem na sypko .