Sposób przygotowania:
Totr w kształcie spandzboba
Biszkopt
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. Potem stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczana mieszamy delikatnie łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Spód blaszki smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem, boków blaszki nie smarujemy zapobiegnie to przyklejeniu się ciasta. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy w 180 st. C ok. 40-45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm upuszczamy na podłogę. Wstawiamy do piekarnika z otwartymi drzwiczkami i czekamy aż się wystudzi. Po ostudzeniu z biszkoptu formujemy spandzboba ścinając lekko dolne doki ciasta. Następnie biszkopt dzielimy wzdłuż na 3 części które poczujemy i przekładamy masą. Wierzch i boki tortu również delikatnie smarujemy masą budyniową. Na tak przygotowany biszkopt nakładamy masę cukrową i dekorujemy.
Masa budyniowa
Z dwóch szklanek mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka zagotować .Na gotujące mleko wlać rozpuszczony budyń z cukrem i mąką i cały czas mieszać do zagotowania się budyniu. Ostudzić Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.
Masa cukrowa
Zimna wodą zalewamy żelatynę i odstawiamy na kilka minut aby spęczniała. Tak przygotowaną żelatynę podgrzewamy aby się rozpuściła .Do rozpuszczonej żelatyny wsypujemy glukozę, nie gotujemy dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy po łyżeczce margaryny i już nie podgrzewamy. stopniowo łączymy z otrzymaną masą, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji - masa powinna być lekko lepka. Jeśli masa jest zbyt klejąca trzeba dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt sucha trochę margaryny. Teraz dzielimy masę na pożądane części i dodajemy barwniki spożywcze. Gotową masę cukrową wałkuję na blacie posmarowanym olejem.
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno. Potem stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. Do ciasta dodajemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczana mieszamy delikatnie łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Spód blaszki smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem, boków blaszki nie smarujemy zapobiegnie to przyklejeniu się ciasta. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy w 180 st. C ok. 40-45 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm upuszczamy na podłogę. Wstawiamy do piekarnika z otwartymi drzwiczkami i czekamy aż się wystudzi. Po ostudzeniu z biszkoptu formujemy spandzboba ścinając lekko dolne doki ciasta. Następnie biszkopt dzielimy wzdłuż na 3 części które poczujemy i przekładamy masą. Wierzch i boki tortu również delikatnie smarujemy masą budyniową. Na tak przygotowany biszkopt nakładamy masę cukrową i dekorujemy.
Masa budyniowa
Z dwóch szklanek mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka zagotować .Na gotujące mleko wlać rozpuszczony budyń z cukrem i mąką i cały czas mieszać do zagotowania się budyniu. Ostudzić Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.
Masa cukrowa
Zimna wodą zalewamy żelatynę i odstawiamy na kilka minut aby spęczniała. Tak przygotowaną żelatynę podgrzewamy aby się rozpuściła .Do rozpuszczonej żelatyny wsypujemy glukozę, nie gotujemy dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy po łyżeczce margaryny i już nie podgrzewamy. stopniowo łączymy z otrzymaną masą, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji - masa powinna być lekko lepka. Jeśli masa jest zbyt klejąca trzeba dodać więcej cukru pudru, a jeśli zbyt sucha trochę margaryny. Teraz dzielimy masę na pożądane części i dodajemy barwniki spożywcze. Gotową masę cukrową wałkuję na blacie posmarowanym olejem.
marietta