cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Tradycyjna karpatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Piękne, pulchne parzone ciasto z niesamowicie smakowitym kremem budyniowo - maślanym. Pyszne, klasyczne, polskie, kremowe ciacho - KARPATKA.

Tradycyjna karpatka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tradycyjna karpatka

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjna karpatka
CIASTO: Zagotować wodę z margaryną. Po zagotowaniu garnek ściągnąć z ognia i energicznie mieszając dodawać mąkę. Następnie ponownie ciasto umieścić na ogniu i gotować jeszcze ok 3min. ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostygnięcia. Do jeszcze lekko ciepłego ciasta dodać jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia - całość zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą połowę wyłożyć na blachę, rozprowadzając je równomiernie - najlepiej za pomocą łyżki. Piec 25min w temp 180 C. Z drugą postąpić tak samo. MASA: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką. Następnie dodać do gotującego się mleka i energicznie mieszać, by nie utworzyły się grudki. Gotować jeszcze ok 30s. Odstawić do ostygnięcia. W misie utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego zimny budyń. Powstałą masę rozsmarować na jednym blacie ciasta, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem. Najlepiej kroić po upływie 2h, gdy ciasto stężeje.
Tradycyjna karpatka