Sposób przygotowania:
Tradycyjna karpatka
CIASTO: Zagotować wodę z margaryną. Po zagotowaniu garnek ściągnąć z ognia i energicznie mieszając dodawać mąkę. Następnie ponownie ciasto umieścić na ogniu i gotować jeszcze ok 3min. ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostygnięcia. Do jeszcze lekko ciepłego ciasta dodać jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia - całość zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą połowę wyłożyć na blachę, rozprowadzając je równomiernie - najlepiej za pomocą łyżki. Piec 25min w temp 180 C. Z drugą postąpić tak samo. MASA: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką. Następnie dodać do gotującego się mleka i energicznie mieszać, by nie utworzyły się grudki. Gotować jeszcze ok 30s. Odstawić do ostygnięcia. W misie utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego zimny budyń. Powstałą masę rozsmarować na jednym blacie ciasta, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem. Najlepiej kroić po upływie 2h, gdy ciasto stężeje.