Sposób przygotowania:
Tradycyjna strucla z makiem
Drożdże rozprowadzić śmietaną. Na stolnicy zrobić kopczyk z mąki i wbić do niego jaja. Dodać posiekane dość miękkie masło, drożdże ze śmietaną oraz szczyptę soli. Zagnieść niezbyt ścisłe, lśniące ciasto. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na duży, niezbyt cienki prostokąt. Fistaszki wyłuskać z łupinek i obrać ze skórki. Drobno posiekać. Zostawić odrobinę do dekoracji. Resztę wymieszać z masą makową, dodając miód i likier. Masę wyłożyć na ciasto, zostawiając wolne brzegi. Zwinąć w rulon, zlepić końce i włożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Kiedy wyrośnie, piec 50 minut w temperaturze 180°C. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier. Posmarować nim wystudzoną struclę. Na koniec posypać posiekanymi orzechami.