kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Tradycyjna szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka wykonana według tego przepisu jest zdecydowanie moją ulubioną! Smak cynamonu świetnie łączy się ze smażonymi jabłkami.

Tradycyjna szarlotka

Składniki:

Tradycyjna szarlotka

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjna szarlotka
1. Cukier, margarynę i żółtka dokładnie utrzeć , po czym dodać 250 g mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części.

2. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i chwilę smażyć w rondlu na małym ogniu.

3. Do jednej części ciasta dodać 100 g mąki, połączyć i wyłożyć na blachę, a następnie pokryć warstwą jabłek i obficie posypać cynamonem. Do drugiej części ciasta dodać ubitą pianę z białek i wymieszać. po czym wyłożyć na jabłka.

Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.