Sposób przygotowania:
Tradycyjna szarlotka
1. Cukier, margarynę i żółtka dokładnie utrzeć , po czym dodać 250 g mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części.
2. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i chwilę smażyć w rondlu na małym ogniu.
3. Do jednej części ciasta dodać 100 g mąki, połączyć i wyłożyć na blachę, a następnie pokryć warstwą jabłek i obficie posypać cynamonem. Do drugiej części ciasta dodać ubitą pianę z białek i wymieszać. po czym wyłożyć na jabłka.
Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i chwilę smażyć w rondlu na małym ogniu.
3. Do jednej części ciasta dodać 100 g mąki, połączyć i wyłożyć na blachę, a następnie pokryć warstwą jabłek i obficie posypać cynamonem. Do drugiej części ciasta dodać ubitą pianę z białek i wymieszać. po czym wyłożyć na jabłka.
Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.