MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Szarlotka tradycyjna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tradycyjna szarlotka, na spodzie i na wierzchu z ciasta kruchego, wałkowanego, w środku świeżo starte jabłka z waniliowym akcentem - coś pysznego :)

Szarlotka tradycyjna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka tradycyjna

 

  • Ciasto:
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka tradycyjna
Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę siekamy na kruszonkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka i żółtka oraz śmietanę i energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od rąk (jeśli się lepi dodajemy troszeczkę mąki). Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 40 minut. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Delikatnie odsączamy sok (zostawiamy tylko odrobinę, żeby nie zostały nam suche wiórki), mieszamy z cukrem wanilinowym i bułką tartą. Ciasto z lodówki dzielimy na 2 części (45% i 55%). Obie rozwałkowujemy na placki wielkości naszej blaszki, większą część trochę bardziej. Większym plackiem wykładamy dno formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia robiąc zakładki na bokach. Nakłuwamy ciasto widelcem, rozkładamy jabłka, przykrywamy drugim plackiem i również nakłuwamy widelcem. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka tradycyjna
Według podanego przepiu wyrabiamy kruche ciasto
Szarlotka tradycyjna
Starte jabłka mieszamy z bułką i cukrem wanilinowym
Szarlotka tradycyjna
Ciasto rozwalkowujemy na dwa placki wielkości blaszki
Szarlotka tradycyjna
Rozkładamy jabłka i przykrywamy drugim plackiem