czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Tradycyjne cebularze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne placuszki z cebulą, mąż się nimi zajada:)

Tradycyjne cebularze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tradycyjne cebularze

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne cebularze
Cebule obrać, posiekać. Wrzucić do wrzątku, gotować około 5 minut. Odcedzić i przełoży do słoika, wymieszać z makiem i olejem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ostygnie zakręcić i wstawić na noc do lodówki. 1/3 szklanki mleka podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać łyżeczkę soli, zaczyn z drożdży, resztę letniego mleka oraz stopioną margarynę. Jajko rozkłócić, łyżkę masy jajecznej odłożyć, resztę dodać do ciasta. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 45minut, by podwoiło swą objętość. Odrywać małe porcje ciasta, spłaszczać w dłoni tworząc małe placuszki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placuszka nałożyć farsz z cebuli. Brzegi cebularzy posmarować odłożonym rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić.
Tradycyjne cebularze
Ciasto zagnięśc, odstawić na 45 min by podrosło
Tradycyjne cebularze
Odrywac małe kawałki ciasta i formowac placuszki
Tradycyjne cebularze
Na środku ułożyć farsz, posmarowac brzegi jajkiem