2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Tradycyjne domowe pączki

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Te pączki robiłam ze starego przepisu mojej mamy która dostała go od babci, zawsze wychodzą mięciutkie i puszyste...mniam..

Tradycyjne domowe pączki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjne domowe pączki

 

  • Na około 30 dużych pączków:

 

  • 1 kg mąki pszennej 550
  • 70 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mleka
  • 6-7 żółtek
  • 2 łyżki syropu waniliowego Victoria`s do deserów
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 50 ml spirytusu
  • 100 g stopionego masła lub margaryny
  • szczypta soli

 

  • Lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody
  • kilka kropli rumu

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • Marmolada wieloowocowa około 150 g
  • posypka kolorowa do ciast
  • 1,5 litra oleju najlepiej rzepakowego do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne domowe pączki
Mąkę przesiewamy do miski ,dodajemy szczyptę soli. Połowę mleka podgrzewamy z łyżeczką cukru ,dodajemy drożdże oprószamy mąką i odstawiamy rozczyn do podrośnięcia,powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem na puszystą masę dodajemy syrop waniliowy i wlewamy masę do mąki dodajemy rozczyn i zagniatamy ręką ciasto,aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia,wtedy też wlewamy margarynę ,spirytus i znów zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.ciasto powinno podwoić swoją objętość wtedy jest gotowe do smażenia ,zajmuje to około 1,5 -2 godzin. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat stolnicy,i wałkujemy na grubość około 2-3 cm i wycinamy kółka szklanką lub odrywamy po kawałku ciasta ,formujemy na środek dajemy po 1/2 łyżeczki nadzienia z marmolady i lepimy w kulkę po czym spłaszczamy lekko ręką na stolnicy. Zostawiamy tak przygotowane pączki przykryte ściereczką na około 30 min do ponownego wyrośnięcia. Do szerokiego rondla wlewamy olej ,podgrzewamy do temp 170/175* i wrzucamy pączki ,tak by swobodnie pływały i smażymy około 3-5 min z każdej strony na ciemno złoty kolor.Usmażone pączki ,odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na koniec robimy lukier : ucieramy cukier puder z gorącą wodą do białości ,dodajemy kilka kropli rumu ,jeśli lukier okaże się za rzadki dosypujemy jeszcze pudru i ucieramy jeśli za gęsty wody. Gotowym lukrem polewamy każdego pączka z osobna i posypujemy kolorową posypką . Smacznego życzę:)
Tradycyjne domowe pączki
z drożdży przygotowujemy rozczyn tak jak podałam w przepisie
Tradycyjne domowe pączki
żółtka ubijamy na puch dodajemy do mąki oraz rozczyn i zagniatamy ciasto
Tradycyjne domowe pączki
formujemy kulki z ciasta na srodek kładziemy nadzienie zlepiamy
Tradycyjne domowe pączki
zostawiamy do ponownego wyrośnięcia i smażymy