mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Tradycyjne flaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjne, domowe flaczki wołowe:)

Tradycyjne flaczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tradycyjne flaczki

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne flaczki
Flaki umieszczam w dużej misce, zalewam je zimną wodą, rozdzielam i płuczę dokładnie na sicie. Przekładam flaki do wielkiego garnka, zalewam je wrzącą wodą i gotuję około 5 minut, po czym odlewam wodę.
Następnie flaki zalewam ponownie świeżą wrzącą wodą i teraz gotuję ok. 15 minut, znów odlewam wodę i przelewam czystym wrzątkiem na sicie.
Flaki przekładam do czystego garnka, zalewam je gorącym rosołem i gotuję na niewielkim ogniu ok. 1,5 godziny. Wyparowany płyn uzupełniam poprzez dolewanie wrzątku.
Ugotowane flaki powinny być miękkie, nie mogą być twarde. Dobre są wtedy kiedy można je rozetrzeć placami.
W rondelku gotuję oczyszczoną i obraną włoszczyznę w małej ilości wody z dodatkiem 1 łyżki masła. Gdy warzywa zmiękną dodaję je łącznie z warzywnym wywarem do flaków.
Cebulę obieram, siekam drobno. Z dwóch łyżek mąki i dwóch łyżek masła robię jasną zasmażkę. Na rozgrzanym maśle podsmażam posiekaną cebulę na złoty kolor. Następnie zasypuję ją mąką i rozprowadzam rosołem, tak aby nie powstały grudki. Zasmażkę wlewam do garnka z flakami.
Na koniec doprawiam do smaku, dodaję suszony majeranek rozcierając go w dłoniach. Całość gotuję jeszcze ok. 20 minut. Podaję w miseczkach na gorąco.
Tradycyjne flaczki
NA koniec dodaję wszystkie przyprawy i gotuję 20 minut