goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Tradycyjne gołąbki 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjne polskie gołąbki, można dodać do nich również pieczarki lub np. grzyby suszone.

Tradycyjne gołąbki 3

Składniki:

Tradycyjne gołąbki 3

 

  • kapusta 1 sztuka
  • ryż 40 dag
  • mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
  • cebula 2 sztuki
  • masło 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • wegeta
  • bulion warzywny 1 l

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne gołąbki 3
Liście kapusty sparzamy. Ryż gotujemy w bulionie. Kiedy będzie na pół miękkie dodajemy posiekaną i podsmażoną na maśle wcześniej cebulkę oraz surowe mięso mielone. Farsz gotujemy/parzymy jeszcze około 20 minut. Doprawiamy do smaku. Powstałym farszem nadziewamy liście kapusty, rolujemy. Gołąbki układamy ciasto w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy.Wierzch możemy polać przecierem pomidorowym lub ketchupem. Zapiekamy gołąbki około 1 godzinę w 180 stopniach.