Tradycyjne kawowe tiramisu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis ten jest zapisem kilku lat poszukiwań prawdziwego smaku tiramsu. Przetestowałem wiele kombinacji i ta okazała się ideałem.

Tradycyjne kawowe tiramisu

Składniki:

Tradycyjne kawowe tiramisu

 

  • 2 żółtka

 

  • ½ szklanki cukru pudru

 

  • Amaretto według uznania

 

 

  • 500 g sera Mascarpone

 

  • 2 całe opakowanie włoskich biszkoptów do tiramisu

 

  • Kubek mocnego espresso

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne kawowe tiramisu

Na początku przygotuj kąpiel wodna w której utrzesz żółtka i cukier. W trakcie ucierania dodaj – według upodobania – amaretto. Kiedy masa będzie gotowa zdejmij ją z ognia i odstaw do przestudzenia. Następnie w dużej misce ubij na sztywno śmietanę. Gdy to zrobisz odstaw ją na chwilę do lodówki. W drugiej misce rozbij mikserem wyjęty z opakowania ser mascarpone. Następnie dodaj do niego wystudzoną masę z żółtek i wymieszaj wszystko mikserem. Gdy składniki się połączą dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.  W następnej kolejności na dnie naczynia ułóż biszkopty. Łyżką stołową nabieraj przygotowane wcześniej espresso i polewaj nim delikatnie biszkopty. Biszkopty nie mogą być za mocno nasączone kawa ponieważ przyjmą jeszcze wilgoć z sera i wówczas zmienią się w maziowatą masę, a powinny być wyraźnie wyczuwalne podczas jedzenia. Ilość płynu, którą wchłoną biszkopty, jest sprawą mocno indywidualną, więc należy to zrobić na wyczucie. Następnie nasączone biszkopty przykryj kremem z sera i śmietany, na którym ponownie ułożysz kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów i kremu. Praktyczne jest ułożenie dwóch warstwy kremu i dwóch warstw biszkoptów, ułatwi to później dzielenie deseru na porcje. Tak przygotowane tiramisu odstaw do lodówki na kilka godzin. Smaki kawy i sera powinny się przeniknąć. Tuż przed podaniem posyp cały deser kakao – można zrobić to za pomocą sitka, aby zrobić to równomiernie.    

 


Tagi:

biszkopt sery ser