Sposób przygotowania:
Tradycyjne kawowe tiramisuNa początku przygotuj kąpiel wodna w której utrzesz żółtka i cukier. W trakcie ucierania dodaj – według upodobania – amaretto. Kiedy masa będzie gotowa zdejmij ją z ognia i odstaw do przestudzenia. Następnie w dużej misce ubij na sztywno śmietanę. Gdy to zrobisz odstaw ją na chwilę do lodówki. W drugiej misce rozbij mikserem wyjęty z opakowania ser mascarpone. Następnie dodaj do niego wystudzoną masę z żółtek i wymieszaj wszystko mikserem. Gdy składniki się połączą dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką. W następnej kolejności na dnie naczynia ułóż biszkopty. Łyżką stołową nabieraj przygotowane wcześniej espresso i polewaj nim delikatnie biszkopty. Biszkopty nie mogą być za mocno nasączone kawa ponieważ przyjmą jeszcze wilgoć z sera i wówczas zmienią się w maziowatą masę, a powinny być wyraźnie wyczuwalne podczas jedzenia. Ilość płynu, którą wchłoną biszkopty, jest sprawą mocno indywidualną, więc należy to zrobić na wyczucie. Następnie nasączone biszkopty przykryj kremem z sera i śmietany, na którym ponownie ułożysz kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów i kremu. Praktyczne jest ułożenie dwóch warstwy kremu i dwóch warstw biszkoptów, ułatwi to później dzielenie deseru na porcje. Tak przygotowane tiramisu odstaw do lodówki na kilka godzin. Smaki kawy i sera powinny się przeniknąć. Tuż przed podaniem posyp cały deser kakao – można zrobić to za pomocą sitka, aby zrobić to równomiernie.
bernika
zewa
Tam w ogóle nic nie pasuje. Przepis na ciasto toffi i zdjęcie nie pasujące do przepisu.
bernika
dokładnie. ogolnie jak przesledzi sie zdjecia do przepisow hgg to wszystkie sa zerznięte z netu.
cherry
Nie ma w tym oczywiście winy moderatorów - jasna sprawa, że przepis zapisany jako nasz "redakcyjny" nie wzbudzał żadnych podejrzeń. W imieniu nas wszystkich dziękuję za zgłoszenie i Waszą reakcję, a przepis rzecz jasna usunęłam, bo aż mi za niego wstyd :(