SUPERPRZEPIS

Tradycyjne kluski śląskie wg Mychy

  • 6
  • mycha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Tradycyjne kluski śląskie wg Mychy Więcej zdjęć (5)

Najlepsze kluski są na Śląsku:)

Składniki:

Tradycyjne kluski śląskie wg Mychy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne kluski śląskie wg Mychy
Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków, ja to robię dwukrotnie. Nie podaję dokładnych ilości, gdyż nie jest to ważne, najważniejsze są tutaj proporcje. Ugotowane, zmielone ziemniaki przekładam do miski, uklepuję, dzielę masę nożem na 4 równe części, wyjmuję 1 część, a w jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dokładam odłożoną część ziemniaków, wbijam jedno całe jajko i dwa żółtka, wyrabiam ciasto. Ma być miękkie. Z masy ziemniaczanej formuję długi wałek i kroję na równe, niewielkie kawałeczki. Z odciętych kawałków formuję dłońmi kuleczki, w środku których robię palcem dziurkę. Odkładam kluseczki na ściereczkę. W garnku zagotowuję wodę z solą, wkładam na wrzątek partiami kluski i gotuję ok. 10 minut od wypłynięcia na niewielkim ogniu. Kluski śląskie podaję z ciemnym sosem pieczeniowym, mięsem i surówką.
Tradycyjne kluski śląskie wg Mychy
Masę ziemniaczaną dzielę na 4 części, 1 wykładam i w jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczana
Tradycyjne kluski śląskie wg Mychy
Do ziemniaków i mąki dodaję jajko i żółtka
Tradycyjne kluski śląskie wg Mychy
Z masy lepię niewielkie kluseczki z dziurką
Tradycyjne kluski śląskie wg Mychy
Kluski śląskie gotuję w osolonej wrzącej wodzie