Sposób przygotowania:
Tradycyjne kluski śląskie wg Mychy
Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków, ja to robię dwukrotnie. Nie podaję dokładnych ilości, gdyż nie jest to ważne, najważniejsze są tutaj proporcje. Ugotowane, zmielone ziemniaki przekładam do miski, uklepuję, dzielę masę nożem na 4 równe części, wyjmuję 1 część, a w jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dokładam odłożoną część ziemniaków, wbijam jedno całe jajko i dwa żółtka, wyrabiam ciasto. Ma być miękkie. Z masy ziemniaczanej formuję długi wałek i kroję na równe, niewielkie kawałeczki. Z odciętych kawałków formuję dłońmi kuleczki, w środku których robię palcem dziurkę. Odkładam kluseczki na ściereczkę. W garnku zagotowuję wodę z solą, wkładam na wrzątek partiami kluski i gotuję ok. 10 minut od wypłynięcia na niewielkim ogniu. Kluski śląskie podaję z ciemnym sosem pieczeniowym, mięsem i surówką.
Core
Ewita
Pyza
evita0007
Też miałam to powiedzieć ale pewnie zaraz wszyscy by mnie błotem obrzucili że sie czepiam hihi ^^
ale obiad smaczny :)
Pyza
Rozumiem, teraz mnie obrzucą :D
evita0007
I mnie hihi :D
A może ślązacy robią z jajem ? juz sama głupia jestem :D