Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Tradycyjne pączki Edzi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Takie pączki robię tylko raz w roku w "Tłusty czwartek"

Tradycyjne pączki Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjne pączki Edzi

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne pączki Edzi
Margarynę roztapiamy i studzimy, żeby nie była gorąca. Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Jeśli jest gęstawe dolewamy mleko, żeby było rzadkie- można dać całe mleko. Jajka miksujemy z rozrobionymi drożdżami ok 5 min. Dodajemy margarynę i mieszamy, żeby się połączyło. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, mieszamy, dolewamy zmiksowaną mieszankę. Zarabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odstawać od ręki. Tak wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość). Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie je zarabiamy i dzielimy na porcje ok 80g. Z porcji robimy kulki, które pozostawiamy do wyrośnięcia. Po ok 10 minutach, kulki należy lekko spłaszczyć dłonią (nie ma obawy wstaną), dzięki temu podczas smażenia będą się równo rozkładały. Kiedy kule podwoiły swą objętość wrzucamy je na olej o temperaturze 190*C i smażymy po ok 2 min z każdej strony. Pierwsza smażona strona powinna być nieco bardziej wysmażona od strony smażonej jako druga. Pączki wyjąć na papier śniadaniowy, lub na kratkę aby dokładnie obciekły ze smalcu, na którym się smażyły. Jeszcze gorące pączki nadziewamy ulubionym nadzieniem, posypujemy cukrem pudrem lub moczymy w lukrze.
Tradycyjne pączki Edzi
Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje ok 80 g każda
Tradycyjne pączki Edzi
Z każdej porcji robimy kształtne kule które odstawiamy do wyrośnięcia
Tradycyjne pączki Edzi
Kiedy kuki podwoją swoją objętość wrzucamy je na gorący smalec
Tradycyjne pączki Edzi
Smażymy z obu stron za brązowo układamy na kratce żeby obciekły z tłuszczu