dorotkamalenstwo

dorotkamalenstwo

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Tradycyjny babciny kisiel

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ma smak dzieciństwa...pyszny smak. Watro więc by nasze dzieci go znały, zamiast nieco sztucznego aromatu wszelkich kisielów "z torebki"...

Tradycyjny babciny kisiel

Składniki:

Tradycyjny babciny kisiel

 

  • 1 kg owoców (wiśnie, truskawki, porzeczki, morele, jabłka, itp.)
  • 1l wody mineralnej niegazowanej
  • 120g przesianej mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • cukier waniliowy
  • ewentualnie szczypta cynamonu lub mielonych goździków

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny babciny kisiel
Owoce przebieramy, jeśli trzeba to płuczemy, oczyszczamy z szypułek itp., i zalewamy 3 szklankami wody. Rozgotowujemy na małym ogniu i przecieramy przez sito lub miksujemy. Do przecieru owocowego dodajemy cukier, przyprawy, zagotowujemy, stale mieszając drewnianą łyżką(można położyć płytkę ochronną). Mąkę rozprowadzamy resztą zimnej wody i dodajemy do wrzącego przecieru. Mieszamy nadal, trzymając naczynie na maleńkim ogniu, do chwili, gdy kisiel zgęstnieje i stanie się przezroczysty.