Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 374]

Tradycyjny gulasz z wątroby wołowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Każdy przygotowuje gulasz wołowy na swój własny sposób który pozwala uczynić wątrobę delikatną i soczystą.

Tradycyjny gulasz z wątroby wołowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tradycyjny gulasz z wątroby wołowej

 

  • 800 g. wątroby wołowej (pokroić w kostkę / paski)
  • tłuszcz do smażenia (olej z masłem)
  • 2 średnie cebule (pokroić w kostkę)
  • 500 ml bulionu (wołowy)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 125 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (mielona)
  • 1/2 łyżeczki majeranku (suszony)
  • przyprawy: sól

Sposób przygotowania:

Tradycyjny gulasz z wątroby wołowej
► Na powierzchni wątroby wołowej znajduje się film (cienka błonka), którą w trakcie przygotowania powinno się koniecznie usunąć, wraz z żyłami. Następnie do miski z wysokimi bokami wlać mleko i rozłożyć w nim wątrobę na około 30 minut. 

► Na patelni na gorącym tłuszczu podsmażyć cebulę na jasnobrązowo. Następnie dodać osączoną, osuszoną po wyjęciu z mleka wątrobę i dalej smażyć, aż będzie szara. Później poprószyć mąką, wlać bulion i gotować przez kolejne 5 minut, doprawić przecierem pomidorowym, papryką, sokiem z cytryny, majerankiem, solą i udoskonalić śmietaną. 
Tradycyjny gulasz z wątroby wołowej
Następnie poprószyć mąką, wlać bulion, doprawić przecierem pomidorowym, papryką, sokiem z cytryny, majerankiem, solą i udoskonalić śmietaną.
Tradycyjny gulasz z wątroby wołowej
Na gorącym tłuszczu podsmażyć cebulę na jasnobrązowo - dodać osączoną, osuszoną po wyjęciu z mleka wątrobę i smażyć, aż będzie szara.
Tradycyjny gulasz z wątroby wołowej
Na powierzchni wątroby znajduje się film (cienka błonka), którą w trakcie przygotowania powinno się koniecznie usunąć, wraz z żyłami.