Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z jarmużem i szynką
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Po odcedzeniu i przestygnięciu kroimy je w plastry.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojony w paski jarmuż. Następnie przekładamy cebulę i jarmuż do miski. Dodajemy oliwki pokrojone na połówki, suszone pomidory pokrojone w paski oraz pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską.
Wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy jajko, połowę sera startego na tarce o dużych oczkach, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszkę. Mieszamy.
W naczyniach do zapiekania układamy plastry ziemniaków i zalewamy je przygotowaną masą. Posypujemy pozostałym serem.
Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem przez około 25 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojony w paski jarmuż. Następnie przekładamy cebulę i jarmuż do miski. Dodajemy oliwki pokrojone na połówki, suszone pomidory pokrojone w paski oraz pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską.
Wlewamy śmietankę i mleko, dodajemy jajko, połowę sera startego na tarce o dużych oczkach, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszkę. Mieszamy.
W naczyniach do zapiekania układamy plastry ziemniaków i zalewamy je przygotowaną masą. Posypujemy pozostałym serem.
Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem przez około 25 minut.