Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Placki ziemiaczane z mięsnym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Placki ziemniaczane lubi chyba każdy.Podane z mięsnym sosem,będą bardzo sytym posiłkiem.Dzięki śmietanie dodanej do ciasta,ciasto nam nie ściemnieje.

Placki ziemiaczane z mięsnym sosem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki ziemiaczane z mięsnym sosem

 

 

  • Sos mięsny:
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki zielonego groszku (mrożonego,świeżego lub z puszki)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemiaczane z mięsnym sosem
Sos: mięso myjemy,dokładnie osuszamy i kroimy w niewielką kostkę ,następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju.Marchewki i cebulę obieramy,myjemy i kroimy,marchewki w paski,a cebule w półplasterki.Obsmażone mięso podlewamy gorącą wodą,dodajemy pokrojone warzywa,przykrywamy i dusimy do miękkości.Pod koniec duszenia,gdy mięso i warzywa są miękkie dodajemy groszek.Zagęszczamy sos mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: ziemniaki obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.Odsączamy z nadmiaru wody.Cebulę drobno kroimy lub ścieramy na tarce i dodajemy do ziemniaków.Wbijamy jajka,dodajemy mąkę,mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.Na koniec do ciasta dodajemy 2 łyżki śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej,nakładamy porcje ciasta i smażymy placuszki po kilka minut z obu stron,do zrumienienia.Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Usmażone placki podajemy z sosem. 
Placki ziemiaczane z mięsnym sosem
Ciasto na placki ziemniaczane.Placki smażymy.