Sposób przygotowania:
Placki ziemiaczane z mięsnym sosem
Sos: mięso myjemy,dokładnie osuszamy i kroimy w niewielką kostkę ,następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju.Marchewki i cebulę obieramy,myjemy i kroimy,marchewki w paski,a cebule w półplasterki.Obsmażone mięso podlewamy gorącą wodą,dodajemy pokrojone warzywa,przykrywamy i dusimy do miękkości.Pod koniec duszenia,gdy mięso i warzywa są miękkie dodajemy groszek.Zagęszczamy sos mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: ziemniaki obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.Odsączamy z nadmiaru wody.Cebulę drobno kroimy lub ścieramy na tarce i dodajemy do ziemniaków.Wbijamy jajka,dodajemy mąkę,mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.Na koniec do ciasta dodajemy 2 łyżki śmietany. Na patelni rozgrzewamy olej,nakładamy porcje ciasta i smażymy placuszki po kilka minut z obu stron,do zrumienienia.Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Usmażone placki podajemy z sosem.