Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Tradycyjny piernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjny piernik przełożony powidłami śliwkowymi to jedno z obowiązkowych ciast Świąt Bożego Narodzenia :-)

Tradycyjny piernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjny piernik

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny piernik
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć na puch, dodać pół szklanki cukru oraz żółtka i nadal ucierać. Z drugiej połowy cukru upalić karmel, wlać trochę wody, wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Do utartych żółtek z masłem i cukrem, ciągle ucierając dodawać na przemian miód oraz karmel. Cały czas ucierając następnie dodawać mąkę z sodą oraz przyprawą do piernika oraz śmietanę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, a następnie delikatnie wymieszać i wyłożyć do blaszki. Piec w temp. 180 st aż do złotego koloru. Po upieczeniu i wystudzeniu piernik przekroić na pół, przełożyć powidłem śliwkowym oraz polać polewą i dowolnie udekorować. 
Tradycyjny piernik
Z cukru uprażyć karmel, który pozostawić do wystudzenia.
Tradycyjny piernik
Masło utrzeć na puch.
Tradycyjny piernik
Przygotować ciasto piernikowe wg opisu.
Tradycyjny piernik
Białka ubić na sztywną pianę.