kasiunia11

kasiunia11

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Tradycyjny placek z Islandii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasto zachwyca swoim zapachem i aromatem. nie jeden z tych osób którzy go wypróbują też będą tak samą uważać.polecam jeść ciepłe i pić.....

Tradycyjny placek z Islandii

Składniki:

Tradycyjny placek z Islandii

 

  • Niepełna szklanka cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka, tłuszcz
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1/2 łyżeczki zapachu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Sposób przygotowania:

Tradycyjny placek z Islandii
Utrzeć miękkie masło z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ubijać masę. - Zmieszać masę z mlekiem, zapachem cytrynowym i kardamonem, dodać posiekane migdały, mąkę, proszek do pieczenia i rodzynki posypanę mąką. - Wyłożyć ciasto na natłuszczoną blaszkę, piec 55/60 minut w piekarniku nagranym do 175st.C