senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Sernik -Poranna rosa-

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Apetycznie wyglądający sernik skropiony rosą. Wymaga odrobiny pracy, ale smak jest tergo wart.

Sernik -Poranna rosa- Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik -Poranna rosa-

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka smalcu,
  • 10 dag margaryny,
  • Ser:
  • 1 kg sera (najlepiej tłusty),
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 jaja,
  • 4 żółtka,
  • Krem bezowy:
  • 6 białek,
  • 1 szklanka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Sernik -Poranna rosa-
Składniki podane do przygotowania spodu są podane na dosyć grubą warstwę, więc jeśli ktoś wolni cieńszą należy zredukować ilości. (grubość widoczna na zdjęciach).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, żółtka, margarynę i smalec i wyrobić ciasto. Wyłożyć na formę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
Ser zmielić dwukrotnie przez maszynkę (jeżeli jest bardzo tłusty wystarczy raz) i dodać olej, mleko, cukier, budyń, jaja i żółtka. Masa powinna wyjść bardzo płynna. Ja dodałam do niej kandyzowaną skórkę pomarańczową dla przełamania smaku. Tak gotową masę przelać na podpieczony spód i piec wszystko przez około 50 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia ubić z 6 białek pianę razem z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto. Lekko wyrównać. Piec jeszcze około 20-30 minut w 150 stopniach.
Krople rosy wychodzą po wystudzeniu się sernika.
Sernik -Poranna rosa-
Spód przygotowany do pieczenia - wystarczy tylko włożyć do piekarnika.
Sernik -Poranna rosa-
Wylana masa serowa na spodzie piecze się w piekarniku.
Sernik -Poranna rosa-
Delikatne krople rosy widoczne na zdjęciu z czasem się powiększą i będą wyglądać jeszcze efektowniej.