Sposób przygotowania:
Sernik -Poranna rosa-
Składniki podane do przygotowania spodu są podane na dosyć grubą warstwę, więc jeśli ktoś wolni cieńszą należy zredukować ilości. (grubość widoczna na zdjęciach).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, żółtka, margarynę i smalec i wyrobić ciasto. Wyłożyć na formę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
Ser zmielić dwukrotnie przez maszynkę (jeżeli jest bardzo tłusty wystarczy raz) i dodać olej, mleko, cukier, budyń, jaja i żółtka. Masa powinna wyjść bardzo płynna. Ja dodałam do niej kandyzowaną skórkę pomarańczową dla przełamania smaku. Tak gotową masę przelać na podpieczony spód i piec wszystko przez około 50 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia ubić z 6 białek pianę razem z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto. Lekko wyrównać. Piec jeszcze około 20-30 minut w 150 stopniach.
Krople rosy wychodzą po wystudzeniu się sernika.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, żółtka, margarynę i smalec i wyrobić ciasto. Wyłożyć na formę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
Ser zmielić dwukrotnie przez maszynkę (jeżeli jest bardzo tłusty wystarczy raz) i dodać olej, mleko, cukier, budyń, jaja i żółtka. Masa powinna wyjść bardzo płynna. Ja dodałam do niej kandyzowaną skórkę pomarańczową dla przełamania smaku. Tak gotową masę przelać na podpieczony spód i piec wszystko przez około 50 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia ubić z 6 białek pianę razem z cukrem pudrem i wyłożyć na ciasto. Lekko wyrównać. Piec jeszcze około 20-30 minut w 150 stopniach.
Krople rosy wychodzą po wystudzeniu się sernika.
edytaha