Sposób przygotowania:
TROCIE W CIEŚCIE
1.Troć opłukać pod bierzącą wodą,osuszyć,wewnątrz i z zewnątrz skropić sokiem z cytryny,osolić i oprószyć pieprzem.
2.Rozmrozić ciasto francuskie.
3.Umyć natkę pietruszki,osuszyć i drobno posiekać.Roztopic masło i po wymieszaniu z posiekaną natką posmarować nim troć wewnątrz i z zewnątrz.
4.Nagrzać piekarnik do temp.200 st C.Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto francuskie na cienki placek:położyć na nim troć i zawinąć.Około 1/4 części ciasta powinno pozostać na "łuski".Miejsca złączenia ciasta posmarować wodą i mocno skleić.Żółtko rozbełtać z mlekiem i połową posmarować ciasto z rybą w środku.
5.Z pozostałego placka ciasta wyciąć krązki średnicy ok.5 cm,ułożyć je na rybie jako "łuski" i posmarować resztą rozbełtanego żółtka.
6.Nasmarować tłuszczem blachę do pieczenia.Ostrożnie ułożyć troć w cieście i na środkowym poziomie piekarnika piec ok.30 min.Ciasto powinno nabrać żółtozłocistego koloru.
7.Śmietanę wymieszać z musztardą oraz startym chrzanem i podać do ryby.
2.Rozmrozić ciasto francuskie.
3.Umyć natkę pietruszki,osuszyć i drobno posiekać.Roztopic masło i po wymieszaniu z posiekaną natką posmarować nim troć wewnątrz i z zewnątrz.
4.Nagrzać piekarnik do temp.200 st C.Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto francuskie na cienki placek:położyć na nim troć i zawinąć.Około 1/4 części ciasta powinno pozostać na "łuski".Miejsca złączenia ciasta posmarować wodą i mocno skleić.Żółtko rozbełtać z mlekiem i połową posmarować ciasto z rybą w środku.
5.Z pozostałego placka ciasta wyciąć krązki średnicy ok.5 cm,ułożyć je na rybie jako "łuski" i posmarować resztą rozbełtanego żółtka.
6.Nasmarować tłuszczem blachę do pieczenia.Ostrożnie ułożyć troć w cieście i na środkowym poziomie piekarnika piec ok.30 min.Ciasto powinno nabrać żółtozłocistego koloru.
7.Śmietanę wymieszać z musztardą oraz startym chrzanem i podać do ryby.