irasek111

irasek111

Kuchcik
[Przepisów: 0]

TROCIE W CIEŚCIE

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

TROĆ W CIEŚCIE Czas przygotowania : około 2 godziny Czas pieczenia : około 2 godziny Ilość porcji : 4

TROCIE W CIEŚCIE

Składniki:

TROCIE W CIEŚCIE

 

  • 1 troć (sprawiona,ok.700g)
  • 1 łyzka soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 450 g ciasta francuskiego (mrożonego)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 200 g śmietany kremowej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka chrzanu (ze słoika)

Sposób przygotowania:

TROCIE W CIEŚCIE
1.Troć opłukać pod bierzącą wodą,osuszyć,wewnątrz i z zewnątrz skropić sokiem z cytryny,osolić i oprószyć pieprzem.

2.Rozmrozić ciasto francuskie.

3.Umyć natkę pietruszki,osuszyć i drobno posiekać.Roztopic masło i po wymieszaniu z posiekaną natką posmarować nim troć wewnątrz i z zewnątrz.

4.Nagrzać piekarnik do temp.200 st C.Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto francuskie na cienki placek:położyć na nim troć i zawinąć.Około 1/4 części ciasta powinno pozostać na "łuski".Miejsca złączenia ciasta posmarować wodą i mocno skleić.Żółtko rozbełtać z mlekiem i połową posmarować ciasto z rybą w środku.

5.Z pozostałego placka ciasta wyciąć krązki średnicy ok.5 cm,ułożyć je na rybie jako "łuski" i posmarować resztą rozbełtanego żółtka.

6.Nasmarować tłuszczem blachę do pieczenia.Ostrożnie ułożyć troć w cieście i na środkowym poziomie piekarnika piec ok.30 min.Ciasto powinno nabrać żółtozłocistego koloru.

7.Śmietanę wymieszać z musztardą oraz startym chrzanem i podać do ryby.