slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Sakiewki z ciasta filo ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne danie obiadowe bez mięsa ale za to ze zdrowym i smacznym szpinakiem. Dzięki ciastu filo są super chrupiące.

Sakiewki z ciasta filo ze szpinakiem

Składniki:

Sakiewki z ciasta filo ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Sakiewki z ciasta filo ze szpinakiem
Dzień wcześniej przekładamy szpinak na cedzak i zostawiamy aby się rozmroził i odciekł z wody.

Następnego dnia obieramy cebulę i czosnek oraz kroimy drobno.

Mozzarellę wyjmujemy z opakowania i osuszamy a następnie kroimy w kostkę. Jedną łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni a następnie przesmażamy na niej cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebula się zezłoci dodajemy odciśnięty i rozmrożony szpinak i smażymy wszystko razem, mieszamy.

Przesmażamy aż płyn odparuje. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i pomidorami.

Mieszamy i dodajemy rozkruszony twaróg i mozzarellę. Przesmażamy tak długo aż mozzarella zacznie się ciągnąć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto filo wyjmujemy z opakowania, rozkładamy i przecinamy wszystkie arkusze na pół i jeszcze raz na pół. Do wykonania jednej sakiewki będziemy potrzebować 3 małe arkusze ciasta. Arkusze ciasta nakładamy na siebie, wcześniej smarując je pędzelkiem odrobiną oleju.

Do przestudzonej masy szpinakowej wbijamy jajko i mieszamy. Na dole na środku ciasta układamy 1 łyżkę farszu. Zawijamy dół a następnie boki ciasta i rolujemy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Robimy tak pozostałe sakiewki. Przed pieczeniem smarujemy sakiewki resztą oleju. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakują z ketchupem.