Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Trottole doppio tricolore

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 22

Tortole podwójnie trzykolorowe, na cieplo. Kolorowo, czyli wloskie smakowitosci makaronowe.

Trottole doppio tricolore

Składniki:

Trottole doppio tricolore

 

  • ok.200g makaronu ,,Trottole tricolore”,
  • mniejsza cebula,
  • 2 wieksze pomidory,
  • mala cukinia,
  • nieduzy zabek czosnku,
  • garsteczka startego parmezanu (lub innego sera żółtego),
  • 1 lyzka oliwy z oliwek,
  • 2 lyzki masla (można zastąpić oliwa),
  • sól, świeżo mieliny pieprz, ograno, ,
  • swieze listki bazylii.

Sposób przygotowania:

Trottole doppio tricolore
Makaron ugotowac al dente z dodatkiem soli i tluszczu, wg przepisu na opakowaniu, spłukać zimna woda. Cebule obrac, pomidory sparzyc i obrac ze skórki, cukinie – jeżeli jest mala i ma miekka skorke, tylko umyc, jeżeli jest wieksza, obrac ze skory, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroic na mniejsze czastki, plasterki. Czosnek obrac i pokroic w bardzo drobna kosteczke, cukinie posypac delikatnie sola. Cukinie wrzucic na rozgrzana patelnie z lyzka oliwy, opruszyc oregano i smazyc az zmieknie. Na patelni rozgrzac maslo (oliwe) i zeszklic cebule wymieszana z czosnkiem. Dodac pomidory, sól, pieprz i smazyc ok. 5-7 minut, po czym wrzucic cukinie oraz makaron, smazyc kilka minut, ciagle mieszając. Przełożyć na duzy talerz (lub dwa mniejsze), dodac listki bazylli i posypac utartym parmezanem. Spożyć bezpośrednio po przyrządzeniu.