reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

"Truskawka w białej czekoladzie"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mało słodkie, ale za to z wyczuwalnym smakiem truskawek, specyficznym smaku białej czekolady i bitej śmietany- dla nas pycha.

"Truskawka w białej czekoladzie" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

"Truskawka w białej czekoladzie"

 

  • Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm
  • będą potrzebne 2 blaty i każdy pieczemy osobno

 

 

  • Masa
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody
  • sok z 1 cytryny

 

  • Galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka zmiksowanych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w w 250 ml wrzątku

 

  • Poncz
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru ( można więcej )

Sposób przygotowania:

"Truskawka w białej czekoladzie"

ciasto

"Truskawka w białej czekoladzie"
jajka ucieramy dosć długo, ale tylko dzieki temu ciasto jest puszyste

Rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę połamaną na kawałki i mieszamy do rozpuszczenia- odkładamy do wystudzenia.

Jajka ucieramy z cukrem tak długo aż masa zbieleję, powiększy swoja objętość i na jej powierzchni pojawią się pęcherzyki.

Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną czekoladę, delikatnie mieszamy aż masa będzie jednolita.

Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 18-20 minut. Sprawdzamy patyczkiem - jeżeli jest suchy wyjmujemy i studzimy.

Tak samo postępuje z drugim blatem

Zimne blaty nawadniamy ponczem.

galaretka

"Truskawka w białej czekoladzie"
ja miałam truskawki już zmiksowane, ale można je rozdrobnić po rozmrozeniu

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy do zmiksowanych truskawek i odkładamy do wystudzenia.

masa i skłądanie ciasta

"Truskawka w białej czekoladzie"
śmietane najlepiej bardzo mocno schłodzić

Masa

Żelatynę mieszamy z zimną wodą, gdy napęcznieje podgrzewamy ciągle mieszając aż się rozpuści, odkładamy do wystudzenia,

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.

Żelatynę łączymy z łyżką śmietany- dokładnie mieszamy z resztą

Teraz dodajemy serek mieszamy tylko do połączenia się masy.

Masę dzielimy na dwie części.


Blat ciasta wkładamy ponownie do tortownicy, nakładamy połowę masy- wyrównujemy górę.

Wylewamy tężejącą już galaretkę,

Galaretka nie może być płynna, bo od razu układamy na nią drugi blat- warstwy połączą się w całość i nie będą się rozdzielały podczas krojenia.

Na ciasto wykładamy drugą porcję masy, a górę posypujemy strtą białą czekoladą.

Tort wkładamy do lodówki na kilka godzi, u mnie to z reguły cała noc

Najlepiej smakuje wyjęty kwadrans przed podaniem