Sposób przygotowania:
"Truskawka w białej czekoladzie"ciasto
Rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę połamaną na kawałki i mieszamy do rozpuszczenia- odkładamy do wystudzenia.
Jajka ucieramy z cukrem tak długo aż masa zbieleję, powiększy swoja objętość i na jej powierzchni pojawią się pęcherzyki.
Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną czekoladę, delikatnie mieszamy aż masa będzie jednolita.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 18-20 minut. Sprawdzamy patyczkiem - jeżeli jest suchy wyjmujemy i studzimy.
Tak samo postępuje z drugim blatem
Zimne blaty nawadniamy ponczem.
galaretka
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wrzątku, dodajemy do zmiksowanych truskawek i odkładamy do wystudzenia.
masa i skłądanie ciasta
Masa
Żelatynę mieszamy z zimną wodą, gdy napęcznieje podgrzewamy ciągle mieszając aż się rozpuści, odkładamy do wystudzenia,
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Żelatynę łączymy z łyżką śmietany- dokładnie mieszamy z resztą
Teraz dodajemy serek mieszamy tylko do połączenia się masy.
Masę dzielimy na dwie części.
Blat ciasta wkładamy ponownie do tortownicy, nakładamy połowę masy- wyrównujemy górę.
Wylewamy tężejącą już galaretkę,
Galaretka nie może być płynna, bo od razu układamy na nią drugi blat- warstwy połączą się w całość i nie będą się rozdzielały podczas krojenia.
Na ciasto wykładamy drugą porcję masy, a górę posypujemy strtą białą czekoladą.
Tort wkładamy do lodówki na kilka godzi, u mnie to z reguły cała noc
Najlepiej smakuje wyjęty kwadrans przed podaniem