Sposób przygotowania:
Truskawkowe drożdżówki
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w szklance letniego mleku . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól , pozostałe mleko (letnie) oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15- 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła, które przekładamy ma blaszkę W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Nadzienie stanowią truskawki – po 3 na każdą drożdżówkę. Oprószamy całość kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C. KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.