jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Truskawkowe drożdżówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Truskawki uwielbia cała moja rodzina, więc w sezonie truskawkowym staram się często wykorzystywać je w kuchni! Zarówno w deserach , daniach głównych i sałatkach smakują pysznie.

Truskawkowe drożdżówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowe drożdżówki

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowe drożdżówki
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w szklance letniego mleku . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól , pozostałe mleko (letnie) oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15- 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Pozostawiamy je do momentu jak podwoi swoją objętość. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła, które przekładamy ma blaszkę W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Nadzienie stanowią truskawki – po 3 na każdą drożdżówkę. Oprószamy całość kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C. KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.
Truskawkowe drożdżówki
Zagniecione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
Truskawkowe drożdżówki
Między czasie przygotowujemy kruszonkę.
Truskawkowe drożdżówki
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła. Przekładamy je na blaszkę
Truskawkowe drożdżówki
W środek nakładamy truskawki, na wierzch posypujemy kruszonkę.