Sposób przygotowania:
Truskawkowe z galaretką
CIASTO BISZKOPTOWE.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka z 9 jaj ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać 2 szkl cukru.
Gdy piana będzie sztywna dodawać powoli, 9 żółtek i ocet.
Na końcu dodać proszek do pieczenia, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 szkl mąki pszennej. Wszystko delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w 180 stop.
KREM.
3 jajka, śmietana, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, 2,5 szkl mleka, 0,5 szkl cukru,margaryna.
Jajka miksujemy ze śmietaną,mąką i cukrem waniliowym.
Mleko gotujemy z margaryną i cukrem zwykłym na gotujące mleko, wlewamy powoli mieszając masę jajeczną.
Zagotowujemy na wolnym ogniu.
Upieczony biszkopt przekroić na 3 placki i przełożyć gorącym kremem.
Wierzch lekko posmarować kremem, ułożyć na nim truskawki i zalać tężejącą galaretką.
Włożyć do lodówki.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka z 9 jaj ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać 2 szkl cukru.
Gdy piana będzie sztywna dodawać powoli, 9 żółtek i ocet.
Na końcu dodać proszek do pieczenia, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 szkl mąki pszennej. Wszystko delikatnie wymieszać.
Piec około 30 minut w 180 stop.
KREM.
3 jajka, śmietana, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, 2,5 szkl mleka, 0,5 szkl cukru,margaryna.
Jajka miksujemy ze śmietaną,mąką i cukrem waniliowym.
Mleko gotujemy z margaryną i cukrem zwykłym na gotujące mleko, wlewamy powoli mieszając masę jajeczną.
Zagotowujemy na wolnym ogniu.
Upieczony biszkopt przekroić na 3 placki i przełożyć gorącym kremem.
Wierzch lekko posmarować kremem, ułożyć na nim truskawki i zalać tężejącą galaretką.
Włożyć do lodówki.