marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Truskawkowiec z Malibu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciasta z truskawkami mogą być kruche, drożdżowe, biszkoptowe lub ucierane,np. fale dunaju, skubańce lub torciki z dodatkiem kremem nierzadko na bazie likieru lub wódki smakowej,no i truskawek oczywiście.

Truskawkowiec z Malibu

Składniki:

Truskawkowiec z Malibu

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 170 g.masła lub margaryny,
  • 6 jaj,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • bułka tarta do wysypania.
  • Krem:
  • 4 jajka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki likieru kokosowego z mlekiem,
  • pełna łyżka startej czekolady deserowej (niekoniecznie),
  • 1/2 kg. świeżych truskawek.
  • szczypta soli,

Sposób przygotowania:

Truskawkowiec z Malibu
Masło lub margarynę zmiksować z cukrem, dodając stopniowo po jednym jajku, nie przerywając mieszania. Następnie dodać aromat rumowy lub migdałowy, cukier waniliowy i szczyptę soli. Mąkę odmierzyć szklankami i przesiać do misy z masą wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować całość. Blachę prostokątną natłuścić i wysypać bułką tartą,a następnie wlać ciasta na spód blachy. Piekarnik nagrzać do 180 st. C i wstawić blachę z ciastem na środek. Piec ok. 50-60 min.

Truskawki oczyścić z szypułek i opłukać . Odczekać, aż obciekną, w tym czasie sporządzić krem z dodatkiem likieru Malibu o smaku kokosowym, można dodać do masy jajecznej ucieranej na parze łyżkę startej czekolady, prócz likieru. Zestawić i wystudzić masę. Ciasto po upieczeniu wyjąć, a jak ostygnie wylać na wierzch masę jajeczną z likierem i czekoladą. Ułożyć pokrojone na podłużne połówki truskawki,zakrywając powierzchnię kremową. Wstawić blachę z ciastem na pół godziny do lodówki na najwyższa półkę lub też wystudzić całkiem na parapecie kuchennym przy uchylonym oknie. Kroić i podawać na talerzykach deserowych wraz z widelczykami do ciast. 

pieczenie

1. Przygotować składniki na ciasto ucierane oraz zmiksować kolejnomargaryna,cukier, jajka,aromat do ciast,cukier waniliowy, szczypta soli,
proszek do pieczenia i mąka.
2. Natłuścić blachę, wysypać bułką tartą i wylać na spód ciasto.
3. Nagrzać piekarnik i do gorącego wstawić ciasto w formie. Piec z godzinę, po czym wyjąć i ostudzić.
4. Opłukać truskawki i pokroić na podłużne połówki i utrzeć składniki na krem.
5. Masę wylać na powierzchnię ciasta i zakryć powierchnię kremu truskawkami.
6. Schłodzić , pokroić i podawać.
5. Masę na krem wystudzić