Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Tuńczyk w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tuńczyka w sosie podajemy z makaronem.

Tuńczyk w sosie pomidorowym

Składniki:

Tuńczyk w sosie pomidorowym

 

  • 60 dag tuńczyka
  • sok cytrynowy
  • 3 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 dag pomidorów
  • gałązka rozmarynu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki masła
  • 10 dag sra żółtego

Sposób przygotowania:

Tuńczyk w sosie pomidorowym
Rozmrażamy tuńczyka, dzielimy na kawałki i kropimy sokiem z cytryny i zostawiamy na kilka godzin. Podgrzewamy olej, dodajemy ząbki czosnku i pokrojone pomidory, gałązkę rozmarynu i wino. Solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy w nim filety z tuńczyka, zalewamy przetartym przez sito sosem pomidorowym. Na wierzchu umieszczamy masło i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w tem. 160 st.
Gotową potrawę można oprószyć tartym serem.

Tagi:

pomidory