mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Tuńczyk z fenkułem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Do tego przepisu pierwszy raz szukałam fenkułu, było trudno, ale efekt smaku jest tego wart.

Tuńczyk z fenkułem i cebulą

Składniki:

Tuńczyk z fenkułem i cebulą

 

  • 4 filety z tuńczyka po 140g każdy
  • 2 bulwy fenkułu
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • MARYNATA:
  • 1/2 szkl oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 świeże papryczki chilli
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • 4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Tuńczyk z fenkułem i cebulą
Czosnek obrać, opłukać, drobno posiekać. Papryczki chilli umyć, osuszyć, usunąć pestki, drobno posiekać. W misce wymieszać składniki marynaty. Do dużego płytkiego naczynia włożyć tuńczyka, zalać 4 łyżkami marynaty. Przykryć i wstawić do lodówki na 30minut. Pozostałą marynatę zostawić. Bulwy fenkułu umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż w grube plastry. Cebule obrać, umyć, pokroić w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć fenkuł i cebulę, smażyć 5minut. Przełożyć w ciepłe miejsce, skropić pozostałą marynatą. Na patelnię włożyć tuńczykam smażyć 5minut, aż tuńczyk będzie sprężysty. Fenkuł i cebulę ułożyć na talerzach, na tym ułożyć tuńczyka i od razu podawać.

Tagi:

marynaty