Sposób przygotowania:
Tuńczyk z warzywami
1 • Sos Mascarpone rozpuścić na patelni, dodać jogurt, mieszankę przepraw, parmezan oraz doprawić do smaku Vegetą. 2 • Warzywa Warzywa umyć, pociąć na kawałki, następnie ugotować na parze.3 • Tuńczyk Tuńczyka pociąć na ca. 1,5 – 2 cm plastry, włożyć do torebki plastikowej, wlać sos sojowy i wycisnąć z torebki powietrze, zawiązać i włożyć do lodówki na ca. 2 godziny. Gdy tuńczyk się zamarynuje, rozgrzać bardzo mocno patelnię grillową, posmarować tuńczyka oliwą i ułożyć na patelni, lekko dociskając, tak, aby mięso ścięło się natychmiast i nie zdążyło przywrzeć. Przypiekać tak z każdej strony ca. 1 – 2 minuty. Tuńczyk powinien mieć wokół kilkucentymetrową warstewkę ściętego mięsa, wewnątrz jednak pozostać surowy. Ksenia woli bardziej przepieczoną wersję tuńczyka, tak że musiałem jeszcze dopiec po ca. 2 minuty z każdej strony Po jednej stronie ułożyć kupkę startego imbiru, po drugiej - drobno posiekany szczypiorek. Tuńczyka polać sosem sojowym. Ugotowane warzywa położyć na talerzu i polać sosem. Jeść, nabierając do kawałka tuńczyka trochę imbiru i szczypiorku i maczając w sosie sojowym.Smacznego :)) Można podawać z białym (np. Chablis) lub czerwonym (np. Beaujolais nouveau) wytrawnym winem [#1] W przypadku braku zestawu mrożonej mieszanki przypraw, należy posiekać natkę pietruszki, koperek, bazylię, szczypiorek, szczaw, ogórecznik, biedrzeniec,... coś zielonego
agabi22