odon

odon

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Turban z ryżu z sałatką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawać na przystawkę lub jako potrawę kolacyjną

Turban z ryżu z sałatką

Składniki:

Turban z ryżu z sałatką

 

  • 20 dag ryżu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 3 jaja na twardo
  • 4 pomidory
  • główka sałaty
  • 1/2 szkl zielonego groszku
  • 1 świeży ogórek
  • 2-3 papryki świeże lub konserwowe
  • 1 puszka tuńczyka lub sardynek
  • 3/4 szkl sosu tatarskiego
  • 1 łyżka szczypiorku

Sposób przygotowania:

Turban z ryżu z sałatką
Umyty ryż wsypać do podwójnej objętości wody( w stosunku do objętości ryżu).Wodę osolić,dodać 1 łyżkę masła.Ugotować.Formę z "kominkiem" w środku posmarować masłem i napełnić ugotowanym ryżem,ubić.Ostudzić,oziębić w lodówce.Lekko podważając nożem wyjąć z formy na okrągły półmisek.Wnętrze turbanu napełnić sałatką przygotowaną jak niżej.Warzywa umyć,jaja i pomidory pokrajać w cząstki.Sałatę pokrajać w makaron,ogórek w słupki,paprykę w kostkę,rybę w niewielkie kawałki.Ułożyć wszystkie składniki dekoracyjnie oprószając solą i pieprzem.Polać sosem tatarskim,posypać szczypiorkiem.

Tagi:

ryż sosy sałata