halcia76

halcia76

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Tuszki z królika w tymianku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeżeli mięso -to czemu nie królik

Tuszki z królika w tymianku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tuszki z królika w tymianku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tuszki z królika w tymianku
Do garnka wlewamy około 1 l. wody dodajemy ziele ,listek ,jałowiec ,czosnek, 1 łyżkę soli do peklowania i wszystko razem musimy zagotować a następnie odstawić do wystygnięcia . Do ostudzonej marynaty wkładamy umyte tuszki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej zrobić to dzień wcześniej aby dobrzy przeszło aromatem marynaty. Na rozgrzaną patelnię dajemy łyżkę masła a następnie wkładamy wyjęte z marynaty tuszki które uprzednio opłukujemy, osuszamy i oprószone tymiankiem i pieprzem obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone mięso przekładamy do gęsiarki lub głębokiej patelni podlewamy winem i wodą aż mięso będzie w całości przykryte. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mięso obracamy i uzupełniamy wodą Kiedy mięsko mamy już gotowe wyjmujemy z rondla i powstały wywar cedzimy.Z masła ( 1 łyżka) i 2 łyżek mąki robimy zasmażkę którą podbijamy sos doprawiamy do smaku.
Tuszki z królika w tymianku
Zamarynowane mięsko opruszamy tymiankiem i pieprzem
Tuszki z królika w tymianku
Porcje obsmażamy na masełku na złoty kolor
Tuszki z królika w tymianku
Podsmażone podlewamy wytrawnym białym winem
Tuszki z królika w tymianku
Gęsiarkę uzupełniamy wodą i dusimy mięso aż będzie miękkie

Tagi:

mięso danie