Sposób przygotowania:
Tuszki z królika w tymianku
Do garnka wlewamy około 1 l. wody dodajemy ziele ,listek ,jałowiec ,czosnek, 1 łyżkę soli do peklowania i wszystko razem musimy zagotować a następnie odstawić do wystygnięcia . Do ostudzonej marynaty wkładamy umyte tuszki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej zrobić to dzień wcześniej aby dobrzy przeszło aromatem marynaty. Na rozgrzaną patelnię dajemy łyżkę masła a następnie wkładamy wyjęte z marynaty tuszki które uprzednio opłukujemy, osuszamy i oprószone tymiankiem i pieprzem obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone mięso przekładamy do gęsiarki lub głębokiej patelni podlewamy winem i wodą aż mięso będzie w całości przykryte. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu mięso obracamy i uzupełniamy wodą Kiedy mięsko mamy już gotowe wyjmujemy z rondla i powstały wywar cedzimy.Z masła ( 1 łyżka) i 2 łyżek mąki robimy zasmażkę którą podbijamy sos doprawiamy do smaku.