Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Twarogowe grzanki z bobem i porzeczkowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, lekkie i zdrowe danie bardzo szybkie do przygotowania. Porzeczkowy dressing z miodową nutą idealnie współgra z ciepłym, lekko kwaśnym serem, słodkimi pomidorkami i delikatnym bobem.

Twarogowe grzanki z bobem i  porzeczkowym sosem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Twarogowe grzanki z bobem i porzeczkowym sosem

 

  • 1x Bób Hortex Składniki:
  • 450 g bobu Hortex

  • • 250 g chudego twarogu wiejskiego

  • • olej aromatyzowany pepperoni
  • sól
  • pieprz

  • • 10 szt. pomidorków koktajlowych

  • • świeży tymianek do dekoracji
  • uprażone pestki dyni- duża garść



  • Na sos porzeczkowo-balsamiczny:
  • 2 łyżki soku z czerwonych porzeczek

  • • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu akacjowego
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju lnianego

Sposób przygotowania:

Twarogowe grzanki z bobem i porzeczkowym sosem
Bób gotujemy w osolonej wodzie al dente- ok. 10 minut. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy z łupinek. Dressing- wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na dobrze rozgrzaną patelnię grillową kładziemy posmarowany za pomocą pędzelka olejem pepperoni twaróg. Grillujemy z obu stron. Przekładamy na talerz. 2 łyżki dressingu podgrzewamy na patelni, dodajemy przecięte na połowę pomidorki koktajlowe, chwilkę podgrzewamy, następnie dodajemy przygotowany bób. Chwilkę podgrzewamy. Przekładamy na przygotowany twaróg. Skrapiamy pozostałym dressingiem, posypujemy pestkami dyni, ozdabiamy świeżym tymiankiem. Smacznego!
Twarogowe grzanki z bobem i  porzeczkowym sosem
Twarogowe grzanki z bobem i porzeczkowym sosem - gotowanie bobu
Twarogowe grzanki z bobem i  porzeczkowym sosem
Twarogowe grzanki z bobem i porzeczkowym sosem - grillowanie sera
Twarogowe grzanki z bobem i  porzeczkowym sosem
Twarogowe grzanki z bobem i porzeczkowym sosem - podgrzewanie pomidorków i bobu w porzeczkowym sosie

Tagi:

sosy dynia bób