Sposób przygotowania:
Twarogowe knedle z owocami
Na stolnicę wykładam mąkę robiąc dziurkę pięścią, do której wlewam jaja. Następnie posypuję wszystko łyżeczką soli i dodaje twaróg i mleko. Nie wyrabiam ciasta od razu. Najpierw wszystkie skladniki mieszam krojąc je nożem, wtedy więcej powietrza dostaje się do ciasta i ciasto jest pulchniejsze. Potem wyrabiam ciasto min 10min. Ciasto jest lekko klejące ale nie przykleja sie do stolnicy wiec nie dodaję dodatkowo mąki. Owoce przesypuję do miseczki i lekko opruszam je cukem waniliowym. Następnie odcinam po kawałku ciasta, rozgniatam je w palcach na cienkie około 3mm i daję owoc, zlepiam i w dłoniach formuję kulę. Wychodzi ich około 30-35szt w zależności jakie owoce i jakie duże knedle. Pamiętajmy, że po ugotowaniu knedle te powiększą sie o min 1/2 swej pierwotnej wielkości. Wstawiam garnek w wodą NIEOSOLONA, ponieważ juz w knedlach mam sól. Roztapiam masło. Knedle gotuję około 10 min od wypłynięcia na wierzch wody. Wykładam na talerz, polewam masłem, posypuję cukrem i cynamone - jeśli ktoś lubi. Smacznego