Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Dynia faszerowana boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Robiące wrażenie, choć tak naprawdę szybkie (jeśli chodzi o czas przygotowania) i proste danie.

Dynia faszerowana boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dynia faszerowana boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Dynia faszerowana boczkiem
Z dyni odcinamy czapeczkę. Środek oczyszczamy. Boczek kroimy w podłużne kawałki, podsmażamy na patelni. Dorzucamy krążki kiełbasy oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Dodajemy pokrojonego w talarki pora oraz posiekany czosnek. Pieprzymy, solimy, dodajemy starty świeży imbir. Całość smażymy do miękkości. Przygotowanym farszem wypełniamy dynię. Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu przygotowujemy małe kwadratowe grzanki. Połowę z nich przekładamy do dyni, resztę podamy obok na talerzu do już gotowego dania.Jaja łączymy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodajemy garść sera. Sos przelewamy do dyni. Dynię zamykamy "kapturkiem" i pieczemy w piekarniku do miękkości miąższu. W przypadku mojej dyni była to godzina, temp. 180 stopni. Podajemy z resztą sera, grzankami oraz sałatą. Smacznego!
Dynia faszerowana boczkiem
Etap 1 przygotowanie dyniowego jadalnego naczynia
Dynia faszerowana boczkiem
Etap 2 przygotowanie farszu - z kiełbasy, boczku i papryki
Dynia faszerowana boczkiem
Etap 3 zapieczenie mięsnego farszu z dyniowym naczyniu