SUPERPRZEPIS

Tymiankowy Morszczuk

  • 11
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Tymiankowy Morszczuk Więcej zdjęć (3)

Sprawdzony i prosty przepis, dzięki któremu ryba zawsze wychodzi bardzo smaczna, soczysta i niezwykle aromatyczna.

Składniki:

Tymiankowy Morszczuk

 

  • 2 sztuki morszczuk (tuszki)
  • 2 łyżeczki tymianek
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • pieprz kolorowy (wg.uznania)
  • 3 ząbki czosnku
  • Nać pietruszki (2-3 małe gałązki)
  • 1 grubszy plaster cytryny
  • 3 plastry masła
  • oliwa do posmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Tymiankowy Morszczuk
Rybę myjemy,oczyszczamy i robimy na niej nacięcia w trzech miejscach z obu stron.Czosnek obieramy.Dwa ząbki kroimy na połowe a trzeci w kostkę.W nacięcia wciskamy kawałki masła.Środek ryby solimy i pieprzymy,następnie wkładamy pietruchę i po dwa ząbki przecięte na pół czosnku.Wierzch ryby posypujemy tymiankiem z obu stron.Tak przygotowaną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.Wierzch posypujemy czosnkiem pokrojonym w kostke i kropimy cytryną.Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra) i pieczemy 25 minut. Potem odkrywamy i podpiekamy około 7-8 minut z termoobiegiem i gotowe. Podajemy z czym kto lubi. SMACZNEGO :-)
Tymiankowy Morszczuk
Rybę myjemy,oczyszczamy i robimy na niej nacięcia w trzech miejscach z obu stron. W nacięcia wciskamy kawałki masła.Środek ryby solimy i pieprzymy,następnie wkładamy pietruchę i po dwa ząbki przecięte na pół czosnku.
Tymiankowy Morszczuk
Tak przygotowaną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.Wierzch posypujemy czosnkiem pokrojonym w kostke i kroipmy cytryną.