Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Książka Kucharska: Ciasto z rabarbarem – 15 sprawdzonych przepisów

Ucierane ciasto z rabarbarem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste i pyszne ciasto. Ucieramy składniki, do blaszki, na wierzch rabarbar i do piekarnika. Polecam, bo jest pyszne.

Ucierane ciasto z rabarbarem

Składniki:

Ucierane ciasto z rabarbarem

Ciasto:

  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 4 kopiaste łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • 4 spore łodygi rabarbaru ( tak około 50 dag )
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z rabarbarem

Wykonanie ciasta:

Ucierane ciasto z rabarbarem
Z podanych składników wykonujemy ucierane ciasto.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Następnie dodajemy śmietanę, wiórki i obie mąki z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie ucieramy.

Przygotowanie rabarbaru:

Ucierane ciasto z rabarbarem
Następnie przygotowujemy rabarbar z cukrem.

Rabarbar cieniutko obieramy, płuczemy o dokładnie osuszamy. Kroimy jak lubimy i mieszamy z cukrem.

Do pieczenia:

Ucierane ciasto z rabarbarem
Ciasto przekładamy do blaszki, na ciasto rabarbar.

Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przygotowany wcześniej rabarbar.

Pieczenie:

Ucierane ciasto z rabarbarem
Następnie ciasto pieczemy do ładnego zrumienienia się. Studzimy.

Ciasto pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.

Podanie i rady:

Ucierane ciasto z rabarbarem
Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Ciasto z rabarbarem kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na około 20 porcji.