Sposób przygotowania:
Ucierane z morelamiETAP 1
![Ucierane z morelami Ucierane z morelami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ucierane-z-morelami-424924.jpg)
OWOCE:
Umyte i osuszone morele przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki.
ETAP 2
![Ucierane z morelami Ucierane z morelami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ucierane-z-morelami-424925.jpg)
KRUSZONKA:
Do miski przekładamy mąkę, cukier oraz pokrojone na mniejsze części masło. Składniki rozcieramy z palcach do uzyskania kruszonki (grudek).
ETAP 3
![Ucierane z morelami Ucierane z morelami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ucierane-z-morelami-424926.jpg)
CIASTO:
Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
Masło wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym ucieramy na puch. W dalszej kolejności dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym około 2 minuty.
ETAP 4
![Ucierane z morelami Ucierane z morelami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ucierane-z-morelami-424927.jpg)
Do tak przygotowanej masy wsypujemy przygotowane wcześniej sypkie składniki. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wykładamy na przygotowaną blaszkę.
Na ciasto wykładamy owoce, skórką do dołu.
ETAP 5
![Ucierane z morelami Ucierane z morelami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ucierane-z-morelami-424928.jpg)
Całość posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 175°C (do suchego patyczka). Upieczone studzimy i podajemy.
mocsłodkości